Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο της εικαστικής ψυχοθεραπείας

Η εικαστική ψυχοθεραπεία ή θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί ως θεραπευτικά εργαλεία της, τα υλικά τέχνης και τη δημιουργικότητα.
 
Βασίζεται στις πεποιθήσεις ότι η δημιουργική διαδικασία λειτουργεί θεραπευτικά, με στόχο την πολύπλευρη, -συναισθηματική, νοητική αλλά και ψυχο-σωματική- ανάπτυξη του ατόμου και ότι η ικανότητα για δημιουργία είναι έμφυτη. Στις συνεδρίες δίνεται έμφαση στην ικανότητα του ατόμου να εκφραστεί δημιουργικά δίνοντας χώρο στην αναγνώριση των θεμάτων που απασχολούν το άτομο και στην αποδοχή της μοναδικότητάς του χωρίς κριτική. Μέσω της διαδικασίας της δημιουργίας, το άτομο ανακαλύπτει ένα μη απειλητικό/εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και προσφέρει στον εαυτό του την ευκαιρία οπτικής απεικόνισης σκέψεων και συναισθημάτων.



Η έκφραση αυτή λειτουργεί σαν μια ενεργοποίηση ενός υποσυνείδητου κομματιού. Με άλλα λόγια, χτίζεται πρόσβαση σε ένα αυθεντικό κομμάτι του εαυτού. Αυτό παρέχει τη βάση, όπου μπορεί να στηριχτεί στη συνέχεια, το κομμάτι της λεκτικής επεξεργασίας. 

Λόγω του ότι ενεργοποιούνται υποσυνείδητα κομμάτια η έκφραση δεν υπόκειται σε κριτική και στην αντίσταση της λεκτικής επικοινωνίας και των συνειδητών κομματιών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να ‘ξεκλειδώνει’ το συναίσθημα και να υπερβαίνει αντιστάσεις που η λογική, η συναισθηματική αποστασιοποίηση, η αυτοκριτική, η ντροπαλοσύνη και καθήλωση, ή άλλες ειδικές καταστάσεις, εμποδίζουν ή και αλλοιώνουν την αναγνώριση και έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων του ατόμου.


Περαιτέρω, η δημιουργική έκφραση βοηθά το άτομο να βιώσει την ικανοποίηση μιας θετικής εμπειρίας μέσα από την οποία μπορεί να ανακαλύψει τις θετικές πλευρές του εαυτού του και να κτίσει πάνω σε αυτές.

Μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης το άτομο φέρνει στο φώς κομμάτια του εαυτού του και της προσωπικής του ιστορίας. Στη συνέχεια, μέσα από τη θεραπευτική σχέση και διαδικασία, η συνειδητοποίηση συναισθηματικών καταστάσεων διευκολύνεται. Ο κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται το δικό του εσωτερικό νόημα χτίζοντας μια σχέση σύνδεσης και επικοινωνίας με τον εαυτό του και με το περιβάλλον του.


Η εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Στο εξωτερικό τη συναντάμε σε ψυχιατρεία, σε προγράμματα απεξάρτησης, σε ομάδες στήριξης ατόμων με χρόνιες παθήσεις, σε προγράμματα στήριξης θυμάτων βίας, στις διατροφικές διαταραχές, στο μετατραυματικό σύνδρομο κ.α. Επίσης, αποτελούν μέρος  της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, αφού δίνουν την δυνατότητα εκτόνωσης και κατάλυσης έντονων συναισθηματικών προβλημάτων τα οποία συνδέονται με παραβατικές συμπεριφορές που παρατηρούνται στα σχολεία.


Στο κοινωνικό τομέα χρησιμοποιείται σε θέματα στήριξης της επανένταξης ατόμων στην κοινωνία, παραδείγματος χάρη όπως γίνεται στις περιπτώσεις ψυχικής ασθένειας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στην βελτίωση της αποδοχής μεταξύ διαφορετικών κουλτούρων, πεποιθήσεων, κοινωνικών τάξεων κτλ.

Στη Κύπρο η εικαστική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται από κάποιες υπηρεσίες στο τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά οι επαγγελματίες αυτοί εργάζονται κυρίως ιδιωτικά ως αυτοεργοδοτούμενοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου