Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Συμβουλές για το πώς να χειριστούμε την ανησυχία και το άγχος που δημιουργούνται εξαιτίας του κορονοιού.


Συμβουλές για το πώς να χειριστούμε την ανησυχία και το άγχος που δημιουργούνται εξαιτίας του κορονοιού.


Κρατήστε μια σωστή προοπτική για το θέμα.
Θυμίστε στον εαυτό σας ότι οι αριθμοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλοί. Το γεγονός ότι υπάρχει έντονη κάλυψη και δη αρνητική από τα ΜΜΕ δεν σημαίνει αυτομάτως ότι παρουσιάζεται άμεσος κίνδυνος για εσάς και τους αγαπημένους σας. Ακολουθείστε τους κανόνες υγιεινής, κρατήστε απόσταση από ευάλωτα άτομα, πάρτε βαθιές ανάσες και κρατήστε συναισθηματική απόσταση από το θέμα.

Αποκτήστε σωστά τα δεδομένα σας
Υιοθετήστε  μια επιστημονικότερη  προσέγγιση όσον αφορά το τι ακούτε από τις ειδήσεις. Αποτείνεστε σε έγκυρες  επιστημονικές πηγές για την σωστή ενημέρωση σας σε ότι αφορά τον ιό.  Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές από το Υπουργείο Υγείας https://www.pio.gov.cy/coronavirus/ , τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας https://www.who.int/, ακόμα και από τον προσωπικό σας γιατρό. Αποφύγετε την παθητική κατανάλωση ειδήσεων που το μόνο που καταφέρνουν είναι να εδραιώνουν μέσα σας και στους γύρω σας αισθήματα πανικού, αγωνίας και απελπισίας. Ψάξτε και για τις θετικές εξελίξεις πάνω στο θέμα οι οποίες θα σας βοηθήσουν να νιώσετε εμπιστοσύνη στην ιατρική κοινότητα και ελπίδα για το μέλλον.

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας
Συζητήστε μαζί τους για το τι ακούγεται στα ΜΜΕ για τον κορονοιό με ειλικρινές και κατάλληλο τρόπο για την ηλικία τους. Ως γονείς μπορείτε να μετριάσετε το άγχος με το να επικεντρώνετε την προσοχή των παιδιών σας σε δραστηριότητες, κάποιο πρόγραμμα που έχουν να τηρήσουν και στην ρουτίνα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά παρατηρούν την συμπεριφορά και τα συναισθήματα σας για υποδείξεις για το πώς μπορούν να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κρατήστε επαφή.
Μην απομονωθείτε από το κοινωνικό σας περίγυρο. Κρατώντας επαφή με φίλους και οικογένεια θα διατηρηθεί η αίσθηση της φυσιολογικότητας και θα αποτελέσει διέξοδο για να μοιράζεστε συναισθήματα και να μετριάζεται το στρες.  Έχετε πάντα υπόψη σας ποια άτομα μπορούν να σας βοηθήσουν με την ψυχραιμία τους και ποια όχι. Επίσης αναλογιστείτε την ευθύνη που έχετε στο κοινωνικό σύνολο. Εάν έχετε ευάλωτα άτομα στην οικογένεια μπορείτε να τους επισκέπτεστε πιο αραιά ή να μιλάτε τηλεφωνικώς αν είναι δυνατόν απλά για να μειώσετε το άγχος του τι μπορεί να συμβεί εάν είστε φορέας και δεν το καταλάβατε ακόμα. Περαιτέρω εάν αισθάνεστε αδιαθεσία καλύτερα να κρατήσετε τις επαφές σας μόνο μέσω κοινωνικών δικτύων ή και τηλεφωνικώς μέχρι να ξέρετε και εσείς αν έχετε τον ιό ή όχι.

Υιοθετήστε πρακτικές που ανακουφίζουν από το άγχος
Βγείτε έξω στη φύση για περπάτημα, γυμναστείτε σε εξωτερικό χώρο, περάστε χρόνο με τα παιδιά σας και τους αγαπημένους σας, παίξτε με τα κατοικίδια σας, παρακολουθήστε μια αγαπημένη σας εκπομπή και ακούστε μουσική. Διαλογιστείτε με τον τρόπο που βολεύει εσάς, διαβάστε βιβλία, ζωγραφήστε είτε έχετε ταλέντο στην τέχνη είτε όχι, ξεκουραστείτε, τρώτε υγιεινά και χρησιμοποιήστε το χιούμορ σαν σύμμαχο.

Αποταθείτε σε επαγγελματίες για επιπρόσθετη βοήθεια
Τα άτομα που νιώθουν υπερβολική νευρικότητα για το θέμα, μια υποβόσκουσα λύπη ή άλλες παρατεταμένες αντιδράσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την εργασιακή τους απόδοση, καλό είναι να ζητήσουν την βοήθεια ενός εκπαιδευμένου και έμπειρου ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγου. Οι επαγγελματίες θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε το υπερβολικό άγχος όπως επίσης και να βρείτε εποικοδομητικούς τρόπους να διαχειριστείτε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες σας.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου